英语 选择性必修第四册 配人教版 12.Where are the man and the woman talking? for a parking lot.The first block was full The next A.At home. B.In the shop.C.In the office. block was almost empty.Jack didn't see a No Parking 答案B sign,but he suspected that if it were allowed there, 13.Who does the man want to buy a present for? most of the spaces would be filled.Then he saw a small A.His friend. B.His mother. C.His father. parking lot with two free spaces.He was so glad to see 答案C them that he didn't even think to read the sign by the 14.How much does the man just have with him? entrance.He drove in,parked and hurried home to go to A.$10. B.$15. C.$25. bed.The next morning he went back to the lot to get his car.It was gone!He ran home and telephoned the 答案A city police to say that his car had been stolen.It took 听第9段材料,回答第15至17题。 the police only a minute to tell him what had happened. M:Tell me about Michael,Mary.I want to know something The car had been on a private lot.It had been pulled about him. away.Jack had to take a taxi to the city garage far from W:OK,Dad.He's very tall and handsome.He has big blue the centre of town.He had to pay a $40 fee to get the eyes and long hair. car back.In addition,he got a parking ticket. M:How long? 18.Why was Jack late that night? :W:Down to his shoulders.Everyone thinks it's beautiful. A.Because the weather was bad. :M:And what does he do? B.Because he met an old neighbour. W:He's a great painter. C.Because he had to do research work. M:Really? 答案C W:He also gives free English lessons to people in the 19.What happened to Jack's car? neighbourhood. A.It was stolen. M:I see,So his English is also excellent. B.It was damaged. W:You're going to like him.Everybody says he's a nice C.It was pulled away fellow. 答案C M:Where does he live?I'll visit him if I have time.I hope I like him as much as everybody else does. 20.How much did Jack pay to get his car back? A.$30. B.$40. C.$50 W:At No.5 on 88th Street. 答案B 15.Who are the two speakers probably talking about? 第二部分阅读(共两节,满分50分) A.Mary's teacher. 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) B.Mary's boyfriend. 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选 C.A friend of theirs. 出最佳选项。 答案B A 16.What does Michael do for people in the neighbourhood? (2020·山东卷) A.He visits them in his free time. POETRY CHALLENGE B.He gives them painting lessons for free. Write a poem about how courage,determination,and C.He teaches them English for free. strength have helped you face challenges in your life 答案C Prizes 17.What do we learn from the dialogue? 3 Grand Prizes:Trip to Washington,D.C.for each of A.Michael is tall and has big brown eyes and long hair. three winners,a parent and one other person of the winner's B.Michael is a kind-hearted actor who paints well. choice.Trip includes round-trip air tickets,hotel stay for two C.Michael has never been mentioned before by Mary to nights,and tours of the National Air and Space Museum and her father. the office of National Geographic World. 答案C 6 First Prizes:The book Sky Pioneer A Photobiography of 听第10段材料,回答第18至20题。 Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch. M:It was a bad night for Jack.His research in a neighbouring 50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 town had taken longer than he expected.It was late honorable mention winners,who will each receive a T-shirt and he was very tired when he drove home.He in memory of Earhart's final flight. returned into his building's parking lot,but all the Rules spaces were full.He drove back onto the street looking Follow all rules carefully to prevent disqualification. 26
英 语 选择性必修 第四册 配人教版 12.Wherearethemanandthewomantalking? A.Athome. B.Intheshop. C.Intheoffice. 答案 B 13.Whodoesthemanwanttobuyapresentfor? A.Hisfriend. B.Hismother. C.Hisfather. 答案 C 14.How muchdoesthemanjusthavewithhim? A.$10. B.$15. C.$25. 答案 A 听第9段材料,回答第15至17题。 M:Tell meaboutMichael,Mary.Iwanttoknowsomething abouthim. W:OK,Dad.Hesverytallandhandsome.Hehasbigblue eyesandlonghair. M:Howlong? W:Downtohisshoulders.Everyonethinksitsbeautiful. M:Andwhatdoeshedo? W:Hesagreatpainter. M:Really? W:HealsogivesfreeEnglishlessonsto peopleinthe neighbourhood. M:Isee.SohisEnglishisalsoexcellent. W:Youregoingtolikehim.Everybodysayshesanice fellow. M:Wheredoeshelive? IllvisithimifIhavetime.IhopeI likehimasmuchaseverybodyelsedoes. W:AtNo.5on88thStreet. 15.Whoarethetwospeakersprobablytalkingabout? A.Marysteacher. B.Marysboyfriend. C.Afriendoftheirs. 答案 B 16.WhatdoesMichaeldoforpeopleintheneighbourhood? A.Hevisitstheminhisfreetime. B.Hegivesthempaintinglessonsforfree. C.HeteachesthemEnglishforfree. 答案 C 17.Whatdowelearnfromthedialogue? A.Michaelistallandhasbigbrowneyesandlonghair. B.Michaelisakind-heartedactorwhopaintswell. C.MichaelhasneverbeenmentionedbeforebyMaryto herfather. 答案 C 听第10段材料,回答第18至20题。 M:ItwasabadnightforJack.Hisresearchinaneighbouring townhadtakenlongerthanhe expected.Itwaslate and he was very tired when he drove home.He returnedinto his buildingsparkinglot,butallthe spaceswerefull.Hedrovebackontothestreetlooking foraparkinglot.Thefirstblock wasfull.Thenext blockwasalmostempty.JackdidntseeaNoParking sign,buthesuspectedthatifitwereallowedthere, mostofthespaceswouldbefilled.Thenhesawasmall parkinglotwithtwofreespaces.Hewassogladtosee themthathedidnteventhinktoreadthesignbythe entrance.Hedrovein,parkedandhurriedhometogoto bed.Thenextmorninghewentbacktothelottoget hiscar.Itwasgone! Heranhomeandtelephonedthe citypolicetosaythathiscarhadbeenstolen.Ittook thepoliceonlya minutetotellhim whathadhappened. Thecarhadbeenona privatelot.Ithadbeenpulled away.Jackhadtotakeataxitothecitygaragefarfrom thecentreoftown.Hehadtopaya$40feetogetthe carback.Inaddition,hegotaparkingticket. 18.WhywasJacklatethatnight? A.Becausetheweatherwasbad. B.Becausehemetanoldneighbour. C.Becausehehadtodoresearchwork. 答案 C 19.WhathappenedtoJackscar? A.Itwasstolen. B.Itwasdamaged. C.Itwaspulledaway. 答案 C 20.How muchdidJackpaytogethiscarback? A.$30. B.$40. C.$50. 答案 B 第二部分 阅读(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选 出最佳选项。 A (2020·山东卷) POETRYCHALLENGE Writeapoem abouthow courage,determination,and strengthhavehelpedyoufacechallengesinyourlife. Prizes 3GrandPrizes:Tripto Washington,D.C.foreachof threewinners,aparentandoneotherpersonofthewinners choice.Tripincludesround-tripairtickets,hotelstayfortwo nights,andtoursoftheNationalAirandSpaceMuseumand theofficeofNationalGeographicWorld. 6FirstPrizes:ThebookSkyPioneer:APhotobiographyof AmeliaEarhartsignedbyauthorCorinneSzaboandpilot LindaFinch. 50 Honorable Mentions:Judges willchooseupto50 honorablementionwinners,whowilleachreceiveaT-shirt inmemoryofEarhartsfinalflight. Rules Followallrulescarefullytopreventdisqualification. 26
UNIT 1 SCIENCE FICTION Write a poem using 100 words or fewer.Your poem stabilise it."But now the DelFly Nimble is completely controlled can be any format,any number of lines. by the wings.The challenge then was actually combining the Write by hand or type on a single sheet of paper.You control into the wing movement,and that's what we achieved. may use both the front and back of the paper. Karasek said. On the same sheet of paper,write or type your name, In the latest generation,the wings can each move address,telephone number and birth date. individually or rotate()around the body of the robot in Mail your entry to us by October 31 this year. order to maximise the machine's agility(灵话).“The robot 21.How many people can each grand prize winner take on can remain in one place in the air for about five minutes on a the free trip? full battery or fly for more than a kilometre",Karasek said, A.Two. B.Three. "And because the scientists are controlling all the C.Four. D.Six. movements,they can use the robot to learn more about how 答案A fruit flies actually carry out their dangerous tasks,which has 解析细节理解题。由Prizes部分第一段中的第一句可 caught the attention of biologists." 知,三名大奖获得者可获得免费到华盛頓的旅行,获奖者 24.Where did scientists get the creative idea of the flying 可带着自己的父亲或母亲,另外可再选一人,即每位大奖 robot? 获得者可带两人参加免费旅行。故选A项。 A.From a fruit fly. B.From the birds'wings. 22.What will each of the honorable mention winners get? C.From some fruit. D.From an airplane. A.A plane ticket. 答案A B.A book by Corinne Szabo. 解析细节理解题。根据第一段中的“As scientists in C.A special T-shirt. the Netherlands tried to figure out how to build a super D.A photo of Amelia Earhart. flying robot,they learned from one of nature's flyers: 答案C the humble fruit fly.”可知,科学家从果蝇那里得到了飞 解析细节理解题。由Prizes部分的第三段可知,50个 行机器人的创意。 提名奖获得者可得到一件特殊的T恤衫。故选C项。 25.What does the underlined word "it"in paragraph 4 23.Which of the following will result in disqualification? probably refer to? A.Typing your poem out. A.A full battery. B.A flapping wing. B.Writing a poem of 120 words. C.The DelFly Nimble.D.The humble fruit fly. C.Using both sides of the paper. 答案C D.Mailing your entry on October 30. 解析代词指代题。根据第四段中的第一句可知,在前 答案B 几代机器人中,拍动翅膀能推动机器人前进,同时尾巴 解析细节理解题。由Rules部分中的“Write a poem 能帮助引导和稳定它。由此推测,t指代的是科学家们 using 100 words or fewer..”可知,l20词的诗歌不符合要 发明的飞行机器人,即The DelFly Nimble.。 求。故选B项。 26.What interests biologists most about fruit flies? A.That they are very tiny insects. B B.That they conduct challenging tasks. As scientists in the Netherlands tried to figure out how C.That they can be easily found in the world. to build a super flying robot,they learned from one of D.That they have light wings and fly quickly. nature's flyers:the humble fruit fly().And by building 答案B this robot,they've gained new insights into how the fly 解析细节理解题。根据最后一段中的最后一句可知, carries out one of its dangerous tasks. 生物学家们对果蝇最感兴趣的是它们所进行的具有挑战 The robot is called the DelFly Nimble.Its wingspan( 性的任务。 is about a foot wide.It has four wings that can beat at 27.Where is the text probably taken? 17 times per second,which appear very delicate because A.A research paper. B.A travel brochure. they're made of the same material as space blankets. C.A health magazine.D.A chemistry textbook. In the previous designs,they always had a tail,like a 答案A traditional airplane tail,said the main designer Matej Karasek. 解析推理判断题。本文主要介绍了一款由荷兰科学家 He's based at the Micro Air Vehicle Laboratory at Delft 发明的渐型飞行机器人。由此推测,文章应该来自研究 University of Technology in the Netherlands,and he and his 论文。 colleagues published their findings in Science. “In the previous generations,”he said,“'flapping wings drove the robot forward while the tail helped to guide and 27
UNIT1 SCIENCEFICTION ■Writeapoem using100wordsorfewer.Yourpoem canbeanyformat,anynumberoflines. ■Writebyhandortypeonasinglesheetofpaper.You mayuseboththefrontandbackofthepaper. ■Onthesamesheetofpaper,writeortypeyourname, address,telephonenumberandbirthdate. ■MailyourentrytousbyOctober31thisyear. 21.How manypeoplecaneachgrandprizewinnertakeon thefreetrip? A.Two. B.Three. C.Four. D.Six. 答案 A 解析 细节理解题。由Prizes部分第一段中的第一句可 知,三名大奖获得者可获得免费到华盛顿的旅行,获奖者 可带着自己的父亲或母亲,另外可再选一人,即每位大奖 获得者可带两人参加免费旅行。故选 A 项。 22.Whatwilleachofthehonorablementionwinnersget? A.Aplaneticket. B.AbookbyCorinneSzabo. C.AspecialT-shirt. D.AphotoofAmeliaEarhart. 答案 C 解析 细节理解题。由 Prizes部分的第三段可知,50个 提名奖获得者可得到一件特殊的 T恤衫。故选 C项。 23.Whichofthefollowingwillresultindisqualification? A.Typingyourpoemout. B.Writingapoemof120words. C.Usingbothsidesofthepaper. D.MailingyourentryonOctober30. 答案 B 解析 细节理解题。由 Rules部分 中 的 “Writeapoem using100wordsorfewer.”可知,120词的诗歌不符合要 求。故选 B项。 B AsscientistsintheNetherlandstriedtofigureouthow tobuildasuperflyingrobot,theylearnedfrom oneof naturesflyers:thehumblefruitfly(果蝇).Andbybuilding thisrobot,theyvegained newinsightsintohow thefly carriesoutoneofitsdangeroustasks. TherobotiscalledtheDelFlyNimble.Itswingspan(翼 展)isaboutafootwide.Ithasfourwingsthatcanbeatat 17timespersecond,whichappearverydelicatebecause theyremadeofthesamematerialasspaceblankets. Inthepreviousdesigns,theyalwayshadatail,likea traditionalairplanetail,saidthemaindesigner MatejKarasek. Hesbasedatthe Micro AirVehicleLaboratoryatDelft UniversityofTechnologyintheNetherlands,andheandhis colleaguespublishedtheirfindingsinScience. “Inthepreviousgenerations,”hesaid,“flappingwings drovetherobotforwardwhilethetailhelpedtoguideand stabiliseit.”ButnowtheDelFlyNimbleiscompletelycontrolled bythewings.Thechallengethenwasactuallycombiningthe controlintothewing movement,andthatswhatweachieved, Karaseksaid. Inthelatestgeneration,the wingscan each move individuallyorrotate(旋转)aroundthebodyoftherobotin ordertomaximisethemachinesagility(灵活).“Therobot canremaininoneplaceintheairforaboutfiveminutesona fullbatteryorflyformorethanakilometre”,Karaseksaid, “And because the scientists are controlling all the movements,theycanusetherobottolearnmoreabouthow fruitfliesactuallycarryouttheirdangeroustasks,whichhas caughttheattentionofbiologists.” 24.Wheredidscientistsgetthecreativeideaoftheflying robot? A.Fromafruitfly. B.Fromthebirdswings. C.Fromsomefruit. D.Fromanairplane. 答案 A 解析 细 节理 解 题。根据 第 一段 中 的 “Asscientistsin theNetherlandstriedtofigureouthowtobuildasuper flyingrobot,theylearnedfrom oneofnaturesflyers: thehumblefruitfly.”可知,科学家从果蝇那里得到了飞 行机器人的创意。 25.Whatdoestheunderlined word “it”in paragraph4 probablyreferto? A.Afullbattery. B.Aflappingwing. C.TheDelFlyNimble. D.Thehumblefruitfly. 答案 C 解析 代词指代题。根据第四段中的第一句可知,在前 几代机器人中,拍动翅膀能推动机器人前进,同时尾巴 能帮助引导和稳定它。由此推测,it指代的是科学家们 发明的飞行机器人,即 TheDelFlyNimble。 26.Whatinterestsbiologistsmostaboutfruitflies? A.Thattheyareverytinyinsects. B.Thattheyconductchallengingtasks. C.Thattheycanbeeasilyfoundintheworld. D.Thattheyhavelightwingsandflyquickly. 答案 B 解析 细节理解题。根据最后一段中的最后一句可知, 生物学家们对果蝇最感兴趣的是它们所进行的具有挑战 性的任务。 27.Whereisthetextprobablytaken? A.Aresearchpaper. B.Atravelbrochure. C.Ahealthmagazine. D.Achemistrytextbook. 答案 A 解析 推理判断题。本文主要介绍了一款由荷兰科学家 发明的新型飞行机器人。由此推测,文章应该来自研究 论文。 27
英语 选择性必修第四册 配人教版 C useful..”可知,她做了些有用的事情感觉很棒。由此推 (2022·新高考全国I卷) 测,该项目让她有了成就感。故选B项。 The elderly residents()in care homes in London 30.What do the underlined words "embark on"mean in are being given hens to look after to stop them feeling paragraph 7? lonely. A.Improve. B.Oppose. The project was dreamed up by a local charity(慈善组 C.Begin. D.Evaluate. to reduce loneliness and improve elderly people's wellbeing. 答案C It is also being used to help patients suffering dementia,a 解析词义猜测题。根据上文提到的温迪·威尔逊经 serious illness of the mind.Staff in care homes have reported 理,结合画线短语前面的“one of the first'”以及下文提到 a reduction in the use of medicine where hens are in use. 的内容可知,她是第一批实施这个项目的人。由此猜 Among those taking part in the project is 80-year-old 测,画线短语的意思是“着手,开始”,与begin意思相同。 Ruth Xavier.She said:"I used to keep hens when I was 故选C项。 younger and had to prepare their breakfast each morning 31.What can we learn about the project from the last two before I went to school. paragraphs? "I like the project a lot.I am down there in my A.It is well received. wheelchair in the morning letting the hens out and down B.It needs to be more creative. there again at night to see they've gone to bed. C.It is highly profitable. "It's good to have a different focus.People have been D.It takes ages to see the results. bringing their children in to see the hens and residents come 答案A and sit outside to watch them.I'm enjoying the creative 解析推理判断题。根据最后两段中的“Residents really activities,and it feels great to have done something useful." There are now 700 elderly people looking after hens in welcome the idea of the project...""We are happy to 20 care homes in the North East,and the charity has been be taking part in the project..”可知,该项目深受欢迎。 故选A项。 given financial support to roll it out countrywide. Wendy Wilson,extra care manager at 60 Penfold Street, D one of the first to embark on the project,said:"Residents really welcome the idea of the project and the creative My company will soon use 360 robot cleaners across a sessions.We are looking forward to the benefits and fun the few hundred of its stores.Using maps input by human employees, project can bring to people here. the Al-powered cleaners will travel in the store with no difficulty,sweeping the floor-just as human employees Lynn Lewis,director of Notting Hill Pathways,said: used to do. "We are happy to be taking part in the project.It will really Perhaps the most striking thing about these robot workers is help connect our residents through a shared interest and creative activities." how not-striking they are.Sci-fi movies suggest a future full 28.What is the purpose of the project? of human-like robots who appear with their horrible qualities. Now the future is coming into view,and it looks like a giant A.To ensure harmony in care homes. lie.It's easy to imagine walking past an Auto-C on a B.To provide part-time jobs for the aged. C.To raise money for medical research. shopping trip without even noticing its presence. Al has already started to become a part of our everyday D.To promote the elderly people's welfare. 答案D life.In New Jersey this week,dozens of workers were hospitalised after a robot accidentally broke a can and enveloped 解析推理判断题。根据第二段中的“The project was workers in eye-and-lung-damaging gas.Days earlier in California. dreamed up by a local charity to reduce loneliness and an auto-piloted Tesla drove a drunk,sleeping driver down a improve elderly people's wellbeing..”可知,该项目旨在减 highway,which no doubt did some potential risk to the other 少老年人的孤独感,提高老年人的幸福感。故选D项。 drivers on the road.Highway patrol officers figured out on 29.How has the project affected Ruth Xavier? the spot how to stop the Al car. A.She has learned new life skills. Of course,industrial accidents and drunk drivers existed B.She has gained a sense of achievement. well before Al.Tools with the power to release the burden C.She has recovered her memory. of physical labour-horses,steam machines,self-driving D.She has developed a strong personality cars-also come with the power to injure.And the presence 答案B of Al-powered machines just steps away from us is,for 解析推理判断题。根据第五段中的“T'm enjoying the now,still a rare thing for most people. creative activities,and it feels great to have done something But the nature of robots'coming into our daily life lives 28
英 语 选择性必修 第四册 配人教版 C (2022·新高考全国Ⅰ卷) Theelderlyresidents(居民)incarehomesinLondon arebeinggiven henstolookaftertostopthem feeling lonely. Theprojectwasdreamedupbyalocalcharity(慈善组 织)toreducelonelinessandimproveelderlypeopleswellbeing. Itisalsobeingusedtohelppatientssufferingdementia,a seriousillnessofthemind.Staffincarehomeshavereported areductionintheuseofmedicinewherehensareinuse. Amongthosetakingpartintheprojectis80-year-old RuthXavier.Shesaid:“IusedtokeephenswhenIwas youngerandhadtopreparetheirbreakfasteach morning beforeIwenttoschool. “Ilikethe projectalot.Iam downtherein my wheelchairinthe morninglettingthehensoutanddown thereagainatnighttoseetheyvegonetobed. “Itsgoodtohaveadifferentfocus.Peoplehavebeen bringingtheirchildrenintoseethehensandresidentscome andsitoutsideto watchthem.Im enjoyingthecreative activities,anditfeelsgreattohavedonesomethinguseful.” Therearenow700elderlypeoplelookingafterhensin 20carehomesintheNorthEast,andthecharityhasbeen givenfinancialsupporttorollitoutcountrywide. Wendy Wilson,extracaremanagerat60PenfoldStreet, oneofthefirsttoembarkontheproject,said:“Residents really welcometheidea oftheprojectandthecreative sessions.Wearelookingforwardtothebenefitsandfunthe projectcanbringtopeoplehere.” LynnLewis,directorofNotting HillPathways,said: “Wearehappytobetakingpartintheproject.Itwillreally helpconnectourresidentsthroughasharedinterestand creativeactivities.” 28.Whatisthepurposeoftheproject? A.Toensureharmonyincarehomes. B.Toprovidepart-timejobsfortheaged. C.Toraisemoneyformedicalresearch. D.Topromotetheelderlypeopleswelfare. 答案 D 解析 推理判断题。根据第二段中的“Theprojectwas dreamedupbyalocalcharitytoreducelonelinessand improveelderlypeopleswellbeing.”可知,该项目旨在减 少老年人的孤独感,提高老年人的幸福感。故选 D项。 29.HowhastheprojectaffectedRuthXavier? A.Shehaslearnednewlifeskills. B.Shehasgainedasenseofachievement. C.Shehasrecoveredhermemory. D.Shehasdevelopedastrongpersonality. 答案 B 解析 推理判断题。根据第五段中的“Imenjoyingthe creativeactivities,anditfeelsgreattohavedonesomething useful.”可知,她做了些有用的事情感觉很棒。由此推 测,该项目让她有了成就感。故选 B项。 30.Whatdotheunderlined words “embarkon”meanin paragraph7? A.Improve. B.Oppose. C.Begin. D.Evaluate. 答案 C 解析 词义猜测题。根据上文提到的温迪 · 威尔 逊 经 理,结合画线短语前面的“oneofthefirst”以及下文提到 的内容可 知,她 是 第一 批 实 施这 个 项目 的 人。由 此 猜 测,画线短语的意思是“着手,开始”,与begin意思相同。 故选 C项。 31.Whatcanwelearnabouttheprojectfromthelasttwo paragraphs? A.Itiswellreceived. B.Itneedstobemorecreative. C.Itishighlyprofitable. D.Ittakesagestoseetheresults. 答案 A 解析 推理判断题。根据最后两段中的“Residentsreally welcometheideaoftheproject...”和“Wearehappyto betakingpartintheproject.”可 知,该 项目 深 受 欢迎。 故选 A 项。 D Mycompanywillsoonuse360robotcleanersacrossa fewhundredofitsstores.Usingmapsinputbyhumanemployees, theAI-poweredcleaners willtravelinthestore withno difficulty,sweepingthefloor—justas human employees usedtodo. Perhapsthemoststrikingthingabouttheserobotworkersis hownot-strikingtheyare.Sci-fimoviessuggestafuturefull ofhuman-likerobotswhoappearwiththeirhorriblequalities. Nowthefutureiscomingintoview,anditlookslikeagiant lie.Its easytoimagine walking pastan Auto-C on a shoppingtripwithoutevennoticingitspresence. AIhasalreadystartedtobecomeapartofoureveryday life.In New Jerseythis week,dozens of workers were hospitalisedafterarobotaccidentallybrokeacanandenveloped workersineye-and-lung-damaginggas.DaysearlierinCalifornia, anauto-pilotedTesladroveadrunk,sleepingdriverdowna highway,whichnodoubtdidsomepotentialrisktotheother driversontheroad.Highwaypatrolofficersfiguredouton thespothowtostoptheAIcar. Ofcourse,industrialaccidentsanddrunkdriversexisted wellbeforeAI.Toolswiththepowertoreleasetheburden ofphysicallabour—horses,steam machines,self-driving cars—alsocomewiththepowertoinjure.Andthepresence ofAI-powered machinesjuststepsawayfrom usis,for now,stillararethingformostpeople. Butthenatureofrobotscomingintoourdailylifelives 28
UNIT 1 SCIENCE FICTION will make it harder to recognise-or object to-the bigger changes 司很快将在其数百家门店中使用360个机器人清洁工。 they bring later.My boss insists that the robot cleaners give 结合剩余每段首句可知,文章主要论述了“人工智能正在 employees more time for customer service and other tasks. 进入我们的生活,对我们的生活产生巨大影响”这个话 Critics point out that they could just as easily become an 题。结合选项,A项(人工智能给我们的日常生活带来了 excuse to reduce staff and wages. 巨大的影响)最切合题意。 32.What is the difference between sci-fi movies and the 第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分) reality? 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填人空白处 A.Now the human-like robots is hard to recognise. 的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 B.Now people don't go to see the sci-fi movies. Tips on buying outdoor solar lights C.Now the human-like robots can tell lies. As solar lighting is becoming useful for homes,many D.Now it is easy to ignore the robots. different such outdoor lights can now be found in supermarkets. 答案D Here are some helpful tips for customers. 解析细节理解题。根据第二段中的“Sci-fi movies Does your area receive enough direct lighting? suggest a future full of human-like robots who appear 36 So you shouldn't even give it a thought if you with their horrible qualities.Now the future is coming live in an area that doesn't get much sunlight.These lights into view,and it looks like a giant lie.It's easy to imagine need direct sunlight,or they just won't work very well. walking past an Auto-C on a shopping trip without even 37 noticing its presence.”可知,在现实中,人们经常忽略机 The expensive one usually means good quality.Choosing 器人的存在,而在科幻电影中,机器人是一种可怕的存 the cheapest ones will result in many problems.For once, 在。结合选项,D项(现在容易忽略机器人)最切合题意。 it's best to buy more expensive lights of high quality.38 33.Why were some workers in hospital in New Jersey? At least you should know the difference between a 10 A.They damaged the robot first. light and a $45 light. B.The robot caused an accident on purpose. Buy lights that require less installation(). C.The robot made a mistake by chance. Most solar lights are simply driven into the ground. D.The robot driving them on the highway had an accident. Therefore,you shouldn't deal with the difficulty in installing 答案C a system that involves anything more than that.39 You 解析细节理解题。根据第三段中的“In New Jersey this don't need to buy lights that require half an hour each to week,dozens of workers were hospitalised after a robot plant into the ground because that's just a waste of time. accidentally broke a can and enveloped workers in eye- Make sure the lights can store enough energy. and-lung-damaging gas.”可知,一个机器人不小心打破 Different solar lights can store different amounts of 了一个罐子,把工人们困在了对眼睛和肺有害的气体中, energy.40 Therefore,you should choose lights that are 导致数十名工人住院治疗。故选C项。 able to store enough energy to last for quite a few hours or 34.What is the attitude of the author to Al? more,at least those that will last from nightfall throughout A.Supportive. B.Objective. most of the night and part of the morning. C.Doubtful. D.Indifferent. A.Buy many solar lights instead of just one or two. 答案B B.They should take a few minutes each to get into the ground. 解析推理判断题。根据倒数第二段中的“Tools with C.That doesn't mean you have to spend all your money. the power to release the burden of physical labour-horses, D.It means some will stay lit longer than the others. steam machines,self-driving cars-also come with the E.Solar lights are becoming more and more popular power to injure,”可知,作者认为人工智能可以减轻人 F.Without sunlight,solar lighting is useless. 们的体力劳动负担,但也有可能产生危害。因此作者对 G.Choose something a bit more expensive for once AI的态度是“客观的”。故选B项。 答案36.F37.G38.C39.B40.D 35.What is the main idea of the passage? 第三部分语言运用(共两节,满分30分) A.Artificial intelligence is bringing great effect to our 第一节(共15小题:每小题1分,满分15分) daily life. 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选 B.My company will soon use 360 robot cleaners across 出可以填人空白处的最佳选项。 its stores. You can't imagine how crazy I was about football when C.We should say no to artificial intelligence I was young.For years my life followed a (n)41 I D.Artificial intelligence is dangerous to our life slipped out of the house,played football until dark and 答案A instantly I was infected with malaria.Football was so 解析主旨大意题。根据第一段第一句可知,作者的公appealing that I was willing to42 anything-一injuries,. 29
UNIT1 SCIENCEFICTION willmakeithardertorecognise—orobjectto—thebiggerchanges theybringlater.Mybossinsiststhattherobotcleanersgive employeesmoretimeforcustomerserviceandothertasks. Criticspointoutthattheycouldjustaseasilybecomean excusetoreducestaffandwages. 32.Whatisthedifferencebetweensci-fimoviesandthe reality? A.Nowthehuman-likerobotsishardtorecognise. B.Nowpeopledontgotoseethesci-fimovies. C.Nowthehuman-likerobotscantelllies. D.Nowitiseasytoignoretherobots. 答案 D 解析 细 节 理 解 题。根 据 第 二 段 中 的 “Sci-fi movies suggestafuturefullofhuman-likerobotswhoappear withtheirhorriblequalities.Nowthefutureiscoming intoview,anditlookslikea giantlie.Itseasytoimagine walkingpastanAuto-Conashoppingtripwithouteven noticingitspresence.”可知,在现实中,人们经常忽略机 器人的存在,而在科幻电影中,机器人是一种可怕的存 在。结合选项,D项(现在容易忽略机器人)最切合题意。 33.WhyweresomeworkersinhospitalinNewJersey? A.Theydamagedtherobotfirst. B.Therobotcausedanaccidentonpurpose. C.Therobotmadeamistakebychance. D.Therobotdrivingthemonthehighwayhadanaccident. 答案 C 解析 细节理解题。根据第三段中的“InNewJerseythis week,dozensofworkerswerehospitalisedafterarobot accidentallybrokeacanandenvelopedworkersineyeand-lung-damaginggas.”可知,一个机器人不小心打破 了一个罐子,把工人们困在了对眼睛和肺有害的气体中, 导致数十名工人住院治疗。故选 C项。 34.WhatistheattitudeoftheauthortoAI? A.Supportive. B.Objective. C.Doubtful. D.Indifferent. 答案 B 解析 推理判 断 题。根据 倒 数第 二 段中 的 “Toolswith thepowertoreleasetheburdenofphysicallabour—horses, steam machines,self-drivingcars—alsocome withthe powertoinjure.”可知,作者认为人工智能可以减轻人 们的体力劳动负担,但也有可能产生危害。因此作者对 AI的态度是“客观的”。故选B项。 35.Whatisthemainideaofthepassage? A.Artificialintelligenceisbringinggreateffecttoour dailylife. B.Mycompanywillsoonuse360robotcleanersacross itsstores. C.Weshouldsaynotoartificialintelligence. D.Artificialintelligenceisdangeroustoourlife. 答案 A 解析 主旨大意题。根据第一段第一句可知,作者的公 司很快将在其数百家门店中使用360个机器人清洁工。 结合剩余每段首句可知,文章主要论述了“人工智能正在 进入我们的生活,对我们的生活产生巨大影响”这个话 题。结合选项,A 项(人工智能给我们的日常生活带来了 巨大的影响)最切合题意。 第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分) 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处 的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Tipsonbuyingoutdoorsolarlights Assolarlightingisbecomingusefulforhomes,many differentsuchoutdoorlightscannowbefoundinsupermarkets. Herearesomehelpfultipsforcustomers. Doesyourareareceiveenoughdirectlighting? 36 Soyoushouldntevengiveitathoughtifyou liveinanareathatdoesntgetmuchsunlight.Theselights needdirectsunlight,ortheyjustwontworkverywell. 37 Theexpensiveoneusually meansgoodquality.Choosing thecheapestoneswillresultin manyproblems.Foronce, itsbesttobuymoreexpensivelightsofhighquality. 38 Atleastyoushouldknowthedifferencebetweena $10 lightanda$45light. Buylightsthatrequirelessinstallation(安装). Mostsolarlightsaresimplydrivenintotheground. Therefore,youshouldntdealwiththedifficultyininstalling asystemthatinvolvesanythingmorethanthat. 39 You dontneedtobuylightsthatrequirehalfanhoureachto plantintothegroundbecausethatsjustawasteoftime. Makesurethelightscanstoreenoughenergy. Differentsolarlightscanstoredifferentamountsof energy. 40 Therefore,youshouldchooselightsthatare abletostoreenoughenergytolastforquiteafewhoursor more,atleastthosethatwilllastfromnightfallthroughout mostofthenightandpartofthemorning. A.Buymanysolarlightsinsteadofjustoneortwo. B.Theyshouldtakeafewminuteseachtogetintotheground. C.Thatdoesntmeanyouhavetospendallyourmoney. D.Itmeanssomewillstaylitlongerthantheothers. E.Solarlightsarebecomingmoreandmorepopular. F.Withoutsunlight,solarlightingisuseless. G.Choosesomethingabitmoreexpensiveforonce. 答案 36.F 37.G 38.C 39.B 40.D 第三部分 语言运用(共两节,满分30分) 第一节(共15小题;每小题1分,满分15分) 阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选 出可以填入空白处的最佳选项。 YoucantimaginehowcrazyIwasaboutfootballwhen Iwasyoung.Foryears mylifefolloweda(n) 41 :I slippedoutofthehouse,playedfootballuntildark and instantlyI wasinfected with malaria.Football was so appealingthatIwaswillingto 42 anything—injuries, 29
英语 选择性必修第四册 配人教版 punishment,and even sickness-to play it.Soon enough,my 44.A.added to B.led to mother would rush me to the Sijuwade Hospital.There,the C.appealed to D.tended to doctor said I needed to be 43 答案D My dad often spent the night with me in the hospital 解析句意:我爸爸经常在医院陪着我度过夜晚,而我妈 while my mother 44 my sister at home.Then came the 妈在家照顾我妹妹。根据my sister at home可知,作者 happiest 45 when my father told me wonderful stories. 的妈妈在家照顾妹妹。故选D项。 My father was a(n)46 storyteller.In the hospital, 45.A.moments B.years he would tell me a story or two,or,sometimes,if he was not C.conditions D.cases too tired,many in response to my request.He 47 bicycle 答案A sounds and the howl of the wind so vividly that the pictures would never 48 from my mind.So happy were these 解析第三段最后一句的moments是提示,此处指的是 moments that I sometimes wished to 49 my hospital 作者住院时,父亲给他讲故事的那些时光。故选A项。 46.A.impolite B.determined stay. Because of my mum's strict supervision,it became 50 C.gifted D.terrible difficult to steal out.No longer sick,no more stories.51,I 答案C broke into my father's room one evening. 解析句意:我父亲是个讲故事的天才。从后文vividly "Dad,you tell me stories only when I'm sick." 一词和作者的评价来看,父亲讲故事讲得很好,这里选项 My father laughed,"You are already eight and can read 中只有C项能传达这层意思。故选C项。 by yourself!" 47.A.imitated B.recorded He 52 me a book and said,"Go and read that.It'll C.developed D.selected tell you stories.” 答案A I remember that night clearly.I opened the book and 解析联系讲故事的过程可知,这里应该指作者的父亲 read what turned out to be the most 53 story that I had 为了使故事显得真实而模仿发出了一些声音。故选 ever read. A项。 What I discovered that night 54 my life.I became 48.A.give away B.break away thirsty for books and became a voracious(求知欲强的)55,I C.fade away D.die away read in the mornings,at nights and in between.Through 答案B reading,I felt as though I were on the magical journey to the 解析句意:他模仿的自行车声和风呼啸的声音都如此 endless. 41.A.pattern B.custom 生动,以至于那些画面在我脑中挥之不去。这里需要搭 C.method D.aim 配介词from,应用never break away表达“(从脑海中) 答案A 无法摆脱、挥之不去”。故选B项。 49.A.widen 解析句意:多年来我的生活都遵循着一种模式。pattern B.extend D.strengthen “模式”;custom“习惯,风俗”:method“方法”:aim“目 C.expand 标”。冒号后的句子讲述的是作者固定的生活模式,与动 答案B 词follow搭配,要用follow a pattern表示“遵循一种模 解析句意:这些时光如此欢乐,以至于我有时盼着在医 式”。故选A项。 院多待些日子。从句意上不难梳理出,此处要表达“延长 42.A.avoid B.risk 住院时间”的含义,extend可以表示时间、空间的延长,也 C.welcome D.expect 可以引申为某种范国的扩晨,这里extend one's stay就 答案B 表示“延长某人逗留的时间”,符合文义。故选B项。 解析句意:足球是如此令人着迷,以至于我愿意为了踢 50.A.extremely B.hardly 球而承担任何风险一受伤、惩罚甚至生病。从这里列 C.directly D.randomly 举的三项内容来看,都指的是在踢足球的过程中可能出 答案A 现的风险,这里要用rsk表示“冒…风险”。故选 解析句意:因为母亲的严格监督,想偷偷溜出去变得极 B项。 其围难。extremely“极其”;hardly“几乎不”;directly“直 43.A.received B.adopted 接地”:randomly'“随便地”。故选A项。 C.admitted D.accepted 51.A.Satisfied B.Shocked 答案C C.Frustrated D.Excited 解析句意:在那里,医生说我需要住院。根据下文可知, 答案C 作者是住院了,所以要用be admitted(to hospital)表示 解析从前句内容来看,作者出院后没有故事可听,心里 “被(医院)收治”。故选C项。 一定是感到沮丧的,也因此才会去找父亲。故选C项。 30
英 语 选择性必修 第四册 配人教版 punishment,andevensickness—toplayit.Soonenough,my motherwouldrushmetotheSijuwadeHospital.There,the doctorsaidIneededtobe 43 . Mydadoftenspentthenightwith meinthehospital whilemymother 44 mysisterathome.Thencamethe happiest 45 whenmyfathertoldmewonderfulstories. Myfatherwasa(n) 46 storyteller.Inthehospital, hewouldtellmeastoryortwo,or,sometimes,ifhewasnot tootired,manyinresponsetomyrequest.He 47 bicycle soundsandthehowlofthewindsovividlythatthepictures wouldnever 48 from my mind.Sohappywerethese momentsthatIsometimeswishedto 49 myhospital stay. Becauseofmymumsstrictsupervision,itbecame 50 difficulttostealout.Nolongersick,nomorestories. 51 ,I brokeintomyfathersroomoneevening. “Dad,youtellmestoriesonlywhenImsick.” Myfatherlaughed,“Youarealreadyeightandcanread byyourself!” He 52 meabookandsaid,“Goandreadthat.Itll tellyoustories.” Irememberthatnightclearly.Iopenedthebookand readwhatturnedouttobethemost 53 storythatIhad everread. WhatIdiscoveredthatnight 54 mylife.Ibecame thirstyforbooksandbecameavoracious(求知欲强的) 55 .I readinthe mornings,atnightsandinbetween.Through reading,IfeltasthoughIwereonthemagicaljourneytothe endless. 41.A.pattern B.custom C.method D.aim 答案 A 解析 句意:多年来我的生活都遵循着一种模式。pattern “模 式”;custom“习 惯,风 俗”;method“方 法”;aim“目 标”。冒号后的句子讲述的是作者固定的生活模式,与动 词follow 搭配,要用followapattern表示“遵循一种模 式”。故选 A 项。 42.A.avoid B.risk C.welcome D.expect 答案 B 解析 句意:足球是如此令人着迷,以至于我愿意为了踢 球而承担任何风险———受伤、惩罚甚至生病。从这里列 举的三项内容来看,都指的是在踢足球的过程中可能出 现的 风 险,这 里 要 用 risk 表 示 “冒 …… 风 险”。 故 选 B项。 43.A.received B.adopted C.admitted D.accepted 答案 C 解析 句意:在那里,医生说我需要住院。根据下文可知, 作者是住院了,所以要用 beadmitted(tohospital)表示 “被(医院)收治”。故选 C项。 44.A.addedto B.ledto C.appealedto D.tendedto 答案 D 解析 句意:我爸爸经常在医院陪着我度过夜晚,而我妈 妈在家照顾我妹妹。根据 mysisterathome可知,作者 的妈妈在家照顾妹妹。故选 D项。 45.A.moments B.years C.conditions D.cases 答案 A 解析 第三段最后一句的 moments是提示,此处指的是 作者住院时,父亲给他讲故事的那些时光。故选 A 项。 46.A.impolite B.determined C.gifted D.terrible 答案 C 解析 句意:我父亲是个讲故事的天才。从后文 vividly 一词和作者的评价来看,父亲讲故事讲得很好,这里选项 中只有 C项能传达这层意思。故选 C项。 47.A.imitated B.recorded C.developed D.selected 答案 A 解析 联系讲故事的过程可知,这里应该指作者的父亲 为了使故 事 显 得 真 实 而 模 仿 发 出 了 一 些 声 音。故 选 A 项。 48.A.giveaway B.breakaway C.fadeaway D.dieaway 答案 B 解析 句意:他模仿的自行车声和风呼啸的声音都如此 生动,以至于那些画面在我脑中挥之不去。这里需要搭 配介词from,应用 neverbreak away表达“(从脑海中) 无法摆脱、挥之不去”。故选 B项。 49.A.widen B.extend C.expand D.strengthen 答案 B 解析 句意:这些时光如此欢乐,以至于我有时盼着在医 院多待些日子。从句意上不难梳理出,此处要表达“延长 住院时间”的含义,extend可以表示时间、空间的延长,也 可以引申为某种范围的扩展,这里extendonesstay就 表示“延长某人逗留的时间”,符合文义。故选 B项。 50.A.extremely B.hardly C.directly D.randomly 答案 A 解析 句意:因为母亲的严格监督,想偷偷溜出去变得极 其困难。extremely“极其”;hardly“几乎不”;directly“直 接地”;randomly“随便地”。故选 A 项。 51.A.Satisfied B.Shocked C.Frustrated D.Excited 答案 C 解析 从前句内容来看,作者出院后没有故事可听,心里 一定是感到沮丧的,也因此才会去找父亲。故选 C项。 30